27.10.2021

Kultuuriprojekt otsis Koplikandi retsepte

Tallinna linna välisprojekti „ACCESS – kultuuri kättesaadavus kõigile“ raames koguti Kalamaja Muuseumi jaoks uusi ja vanu Kopli retsepte.

Juba kogutud retseptidest valmistati tippkokk Aldur Soosalu juhtimisel kolm traditsioonilist Koplikandi maitset – vaesed rüütlid, vürtsikilu võileivad ning makaronid „po flotski“.
Kõiki roogasid serveeriti kogukonnale värskelt valminuna 16. oktoobril Maleva peatuses asuva kaupluse parklas.
Kohapeal jagas oma palade kirjeldusi veel ligi 70 kohalikku elanikku. Kusjuures noorim annetaja, 12-aastane Nikita jagas boršisupi retsepti ning vanima, 82-aastase Valentina sulest laekus grillkanasalati kirjeldus.

Ühiskokkamine osutus ülimenukaks ning andis tõuke uue kogukondliku näituse korraldamiseks
Neljatunnisel kogukonna kokkamisel käis Koplikandi maitseid proovimas ligi 300 külastajat. Kõikidel külalistel oli võimalik meenutada ja kirja panna ka omaenda igapäevaseid või pidupäeva retsepte koosviibimistest või miks mitte ka lapsepõlvest.
Eesmärk on laekunud retseptidest korraldada näitus Kalamaja muuseumis, et ka kõikidel teistel soovijatel oleks võimalik maitserännakutest osa saada. Nimetatud näitust saab loodetavasti külastada juba järgmisel aastal.

Maitsev kogukondlik kohtumine
Kõik kokkamist väisanud inimesed olid väga positiivselt meelestatud. Paljude jaoks oli see esimene Koplis aset leidev üritus, millest nad osa võtsid ning sooviti ka edaspidi kogukonna liikmete aktiivset osavõtlikkust edendavaid koosviibimisi lähedal asuvates parkides või kohvikutes. Eriti suure heakskiidu osaliseks sai muidugi valitud menüü, mis nii mõnelegi kohalikule tõi vahva nostalgiahetke.
Vürtsikilu võileivad, makaronid laevastiku moodi ning vaesed rüütlid, ehk munapiimasse kastetud ning seejärel praetud saiaviilud panid suu matsuma kõigil. „Just see oli meie peres kõige levinum magustoit“, lausus juba 36aastat Koplis elanud Nadežda, kui proovis praesaiu, mis olid just tol hetkel pannilt tulnud. Makaronid laevastiku moodi, ehk lihaga ja sibulaga praetud makaronid maitsesid Andrei sõnul täpselt nii, nagu vanasti. Ühtlasi oli makaronid „po flotski“ esimene toit, mida Andrei iseseisvalt suutis valmistada konservhakklihast.

 Põnevaid nippe kogukonnalt
Lisaks retseptidele jagasid külaliselt lahkesti ka põnevaid nippe - näiteks soovitatakse tatraputru keetes pott panna hoopiski patjade vahele hauduma. Lisaks avastasime, et nii mõnigi Kopli ja Pelguranna elanik saab oma kala Katariina kai kalameestelt. Neil on rõõm püüda, huvilistel rõõm süüa.

Veel ühe põneva juhisena sai kirja pandud retseptidesse nn kuivad „Vaesed rüütlid“. Nende valmistamiseks ei kasteta saiu muna, vai piima sisse. Ühele poole raputati peale suhkur, teisele poole kaneel, seejärel pandi ahju kuivama ning krõbistati õhtuti tee kõrvale.

 

 Proovi järgi! 

Borš, jagaja: Nikita, Kopliranna tänav
Koostisosad: Sea kondiliha, kartul, peet, porgand, või, sibul, tomatipasta, sool
Valmistamine: Keeda valmis puljong, haki köögiviljad. Kui puljong valmis, pane köögiviljad potti juurde ning 30min pärast lisa ka tomatipasta. Lisa sool ning keeda supp kokku.

Grillkanasalat, jagaja: Valentina, Sõle tänav
Koostisosad: 200-300g grillkana rinda, šampinjonid, marineeritud ananass, omale meeldivaid pähkleid, majonees, maitseained.
Valmistamine: Šampinjonid kergelt praadida. Lõika marineeritud ananass kuubikuteks, tükelda kanaliha ning purusta sobivad pähklid. Lisa majoneesi ning maitseained ja sega kõik kokku.

 
Kopli hommikusöök, jagaja: Sergei, Kangru tänav
Koostisosad: Suur viilutamata sai, juurviljad, juust, hakkliha, maitseained
Valmistamine: Lõika sai pikuti pooleks ning eemaldada pehme osa. Saiakoorik määri võiga. Puistada sisse väikesteks tükkideks lõigatud juurviljad, mida võib ka eelnevalt praadida. Lisa juurde eelnevalt praetud hakkliha.  Viimaseks raputada peale riivjuustu. 
Seejärel asetada ahju ning küpsetada 170 kraadil 15 minutit. Lõika täidetud sai tükkideks ning naudi majoneesi ja hapukurgiga.


Mitmepalgeline kuldne kõrvitsasupp,
jagaja: Evelin, Manufaktuuri tänav
Koostisosad: Kõrvits, puljongikuubik / valmis puljong, ürdid, maitseained, muud meelepäraseid lisandeid (nt juust, seemned, peekon) 
Valmistamine: Keeda kõrvitsatükid pehmeks. Purusta saumiksriga püreeks ning maitsesta vastavalt oma soovile. 
Kuldne supp on mitme näoga. Kui tahad, lisa juustu. Teisel päeval võib lisada kõrvitsa- ja/või päevalilleseemneid. Kolmandal päeval täiendad maitset krõbedaks praetud peekoniribadega.

ERDF_Urbact_ACCESS_logo.png

Uudise rubriigid: