27.04.2018

Loeng tervislikust toitumisest

Reedel, 27. aprillil 2018 tulid lasteaeda külla meile maitsvat sööki valmistava asutuse Baltic Restaurants töötajad.

Kokkusaamise teemaks oli tervisenädala lõpetuseks vestlus "Tervislik toitumine" Evelyn, kes vastutab toitude kalorsuse ja tasakaaluka tervisliku toidu mitmekesisuse üle terves asutuses, rääkis meile kui paljusid lasteasutusi nad toitlustavad üle Eesti,  kuidas jõuab toit meieni ja kuidas nad seda valmistavad.

Nad tõid meile näiteid kui palju ühel päeval mingit toiduainet neil vaja läheb, et kõikidele koolidele ja lasteaedadele hommikusöök, lõunasöök ja õhtuoode lauale jõuaks.  
Kuna Evelyn vastutab kogu menüü tervislikkuse eest, siis ta kirjeldas, milliseid aed- ja juurvilju nad muretsevad ja kes on nende tootjatest partnerid eestimaise tooraine tootmisel. 
Toitu valmistatakse mitmes erinevas lasteasutuse köögis ja veetakse sealt laiali neile, kellel kööki ei ole. Menüüd on aga kõigile ühesugused. Lisaks arvestatakse erinevate lasteasutuste erisoove ja koostatakse ka erimenüüsid. 

Lastelt küsiti, milline on nende lemmiksalat. Vastuseks tuli: kurgisalat, kurgi-tomati salat, porgandisalat. Üks lastest kirjeldas põnevat puuviljasalatit, mis võiks olla justkui uus salat lasteaia menüüs. 

Lapsed osalesid arutelus, demostreerisid oma teadmisi külalistele, küsisid ise ja vastasid ka toitlustajate küsimustele. Lapsed rääkisid oma kogemustest köögiviljade ja puuviljade kasvatamisest. Arutelus selgus, et mitmel lapsel on vanavanematel maakodud kus nad saavad aiatööd teha ja kartulit-porgandit kasvatada. 

Peaaegu kõik lapsed väitsid, et aitavad ema-isa kodus söögitegemisel ja saime teada, et nad hakivad salati jaoks aed- ja juurvilju, purustavad küpsiseid koogi tegemisel, lõikavad vorsti viiludeks, segavad aineid kokku jne. 

Meie küsisime, et kui suured on need nõud, milles nii palju toitu valmistatakse. Tuli välja, et katel, milles suppi keedetakse, mahutab 300 liitrit. No kes seda suudab ette kujutada kui suur see võiks olla? Silmamõõdu järgi selgus, et sellisesse katlasse võiks mahtuga 7 poissi.

Tegime siis proovi. Poisid kogunesid keskpõrandale kokku ja nii suur see katel siis peaks olemagi. 

niisuuronkatel.jpg

Meil tekkis taas küsimus, kui suur peab olema siis kulp, millega seda suppi ringi segatakse? Saime näitena kasutada õpetaja Estrit, kes oli nõus kujutama katla kõrval kulpi. 

Väga põnev loengutund kestis lausa 45 minutit. Lapsed said palju oma teadmisi ja kogemusi jagada ja teada, kuidas ikkagi toit meie lauale jõuab. Kõik saab ju alguse põllumehest, kes tooraine kasvatab. Edasi tegeleb sellel teekonnal palju erinevaid inimesi: traktoristid, kombainerid, autojuhid, kokkuostjad, kaupmehed, poemüüjad, lepingute sõlmijad, kokad, koka abilised, söögisaali teenindajad, õpetajaabid jne. 
Peale selle on vaja veel palju tehnikat, et toit valmis saaks. 

Eve Saare
õppealajuhataja