13.01.2022

Tervislike maitsete kuu Tallinna lasteaias Sipsik

Jaanuar on Tallinna tervise teema-aastast lähtuvalt tervisliku toitumise kuu, mille fookuses on tervislik ja tasakaalustatud toitumine.

Tervisliku toitumise kuu jooksul pööratakse Tallinna lasteaias Sipsik tasakaalustatud ja mitmekesisele toitumisele läbi erinevate tegevuste enam tähelepanu ning püütakse leida vastus küsimusele, kas meie toidulaud on mitmekesine?

Selleks, et meie tervislikud mõtted teoks saaksid saab täna alguse lasteaiaülene kolm nädalat kestev projekt "Tervislike maitsete kuu Tallinna lasteaias Sipsik".

Projekti tegevuste eesmärgiks on lastele tervislike toitumisvalikutega seotud teadmiste jagamine ja tervislikust toorainest erinevate toitude valmistamise võimaluste tutvustamine.

Projekti raames valmistavad lapsed koos õpetajatega rühmades erinevaid tervislike toite ning pakuvad tehtut ka teiste rühmade lastele degusteerimiseks.

Tervislike smuutisid, salateid ja erinevaid küpsetisi valmistatakse juur - ja köögiviljadest (porgandid, peedid, pastinaagid, suvikõrvitsad, kapsas, spinat) ning puuviljadest ja marjadest (õunad, ploomid, banaanid, maasikad, mustikad, vaarikad, jõhvikad, ananass, apelsinid, datlid, rosinad). Lisandina kasutatakse keefirit, kooskose-, kaera- ja mandlipiima.

Toitude valmistamisel tutvuvad lapsed erineva köögitehnikaga ja toidu valmistamise võimalustega. Lastes ettevõtlikkuse arendamiseks ja ka esinemiskogemuse saamiseks esitlevad lapsed enda valmistatud toitu ka teistele rühmadele. Lisaks eeltoodule valmistavad lapsed degusteerimisklassi raames ka retsepte illustreerivaid plakateid, mis edastatakse õpetajate poolt läbi ELIIS keskkonna lastevanematele. Parima praktika jagamiseks leiavad ellu viidud tegevused kajastamist Tallinna lasteaia Sipsik kodulehel, lasteaia Sipsik FB-l ja programmi Roheline kool blogis. Projekti tarbeks soetatud köögitehnika jääb rühmadesse lastele edaspidiseks kasutamiseks.
Projekti tulemusel on läbi erinevate tegevuste ja kogemusliku õppimise suurenenud laste terviseteadlikkus, kinnistunud on laste teadmised tervislikest toidu – ja tegevusvalikutest. Ka on lastele loodud degusteerimisklassi vahenditega võimalus koos õpetajatega praktiseerida toiminguid, mis on seotud erinevate toiduvalmistamise võimalustega. 

Projekt viiakse ellu PRIA koolikava kaasnevate haridusmeetmete toetuse toel.