13.10.2021

Külalislahkuse klaster arendab Eesti toidukultuuri ja tutvustab seda maailmas

Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu (EHRL) juurde moodustati gastronoomia katusorganisatsioonide poolt Külalislahkuse klaster, mille eesmärk on Eesti toidukultuuri arendamine ja tutvustamine maailmas.

Külalislahkuse klastri moodustasid EHRL’i liikmed, kelle eesmärk on anda omalt poolt jõulisem tõuge Eesti viimisel gastronoomiamaailma tippude sekka. EHRLi liikmete sõnul on meil juba olemas kliendid, kes reisivad Eestisse hea toidu eesmärgil, aga seda segmenti on vaja teadlikult suurendada.

Idee algatajaks on Kristjan Peäske, EHRL’i juhatuse liige, restoranide Lee ja Lore Bistroo omanik. “Külalislahkuse klastri sünni üle saab tunda ainult suurt rõõmu, sest see liidab ühe meeskonnana tööle kõik Eesti toidukultuuriga seotud katuseorganisatsioonid. Usun siiralt, et selle koostöö kaudu loome eduka platvormi, mille abil edendada ja populariseerida Eesti külalislahkust kui riigile olulist tööstusharu.  Kitsam ringkond peab Eestit võimalikuks uueks Põhjamaade toidupealinnaks ning seda kuuldust peame julgemalt levitama,“ vaatab Kristjan Peäske optimistlikult tulevikku.

Aivar Hanson, programmi Eesti Maitsed eestvedaja ning White Guide restoranigiidi Baltikumi juht: „Eestis pakutakse täna maailmatasemel toidu- ja joogielamusi, on aeg sellest hästihoitud saladusest avalikult ka Eestist väljaspool rääkima hakata. UNESCO maailmapärandisse kuuluv Tallinna vanalinn ei ole kaugeltki ainus põhjus, miks Eestisse reisida.“

Klastri asutajaliikmeteks on MTÜ Eesti Peakokkade Ühendus, Eesti Maitsed (Havera OÜ), MTÜ Eesti Maaturism,  MTÜ Eesti Baarmenite Assotsiatsioon,  MTÜ Eesti Sommeljeede Assotsatsioon ja  Silverspoon (MTÜ Gastronomy Society of Estonia). Restoranisektoris töötab Eestis ligikaudu 15 000 inimest, enne kriisi oli see arv 19 000.

Klastri asutajad korraldavad juba praegu suuremaid üritusi ja maailmatasemel võistlusi, näiteks toimuvad sel sügisel:

  • Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni eestvedamisel ja AS Liviko toetusel Baltikumi parima sommeljee ja parima noorsommeljee võistlused.
  • Eesti Baarmenite Assotsiatsiooni eestvedamisel Tallinn Cocktail Week ja Toidumessi raames ka Eesti Meistrivõistlused alkoholivabade kokteilide valmistamises.
  • Eesti Peakokkade Ühendus valmistub kokkade maailmameistrivõistlusteks 2022 Luxembourgis, samuti viiakse läbi Aasta Kokk ja Aasta Noorkokk võistluseid ja jätkatakse projektiga „Peakokad koolis“.

EHRL ehk Eesti Hotellide ja Restoranide Liit on hotelli- ja restoranimajandusega tegelevate  ettevõtete esindusorganisatsioon. Liitu kuulub pea 200 ettevõtet või ettevõtete ühendust, sh hotelli- ja toitlustuserialasid õpetavad koolid. EHRL on Eesti Tööandjate Keskliidu asutajaliige ning kuulub alates 1993. aastast Euroopa Liidu Hotellide ja Restoranide Assotsiatsioonide liitu HOTREC.

Lisainformatsioon:
Kristjan Peäske
EHRL’i juhatuse liige, restoranide Lee ja Lore Bistroo omanik
Tel 5349 6832

Aivar Hanson
Eesti Maitsed eestvedaja ning White Guide restoranigiidi Baltikumi juht
Tel 504 7902

Allikas: Eesti Hotellide ja Restoranide Liit

Uudise rubriigid: