22.10.2021

Kullatera suur leivanädal

18-22.oktoobrini oli Kullaterade tähelepanu suunatud leivale. Toimus põnev ja tegus leivanädal, kus kõik päevad olid täis segamist, küpsetamist, nuusutamist ja maitsmist. Toimusid tegevused rühmades ja ülelasteaialine leibade näitus-degustatsioon.

Lepatriinud: Meie rühm küpsetas nädala algul karaskit. Ühtlasi said lapsed teada, millest karask koosnes ning leivakese küpsemise ajal koostati usinalt retsepte. Nädala keskel võtsime ette leivamäärded ning vuristasime kokku avakaadomäärde ning peterselli maitsevõi. Leivaga maitsesid need suisa oivaliselt ja lapsed olid meeldivalt üllatunud, kui maitsev võib avokaado olla. Retsepte jagasime laste tungival soovil ja vanematega, et kodus ka toidutegemine jätkuks.

Liblikate suured ja väikesed tegid leivanädala raames ise munavõid, lisaks hakkisid omakasvatatud  peterselli maitsvaks lisandiks leivamäärdele. Lapsed tutvusid leiva ajalooga ja said teada, kust leib on meie maale tulnud. Liblikad osalesid suurel leivanäitusel ja maitsesid kõiki seal pakutavaid leibu. Lisaks tegid liblikad ise leivasuppi, algusest kuni lõpuni. Kuna suppi sai nii palju, et ise ära süüa ei õnnestunud, siis pakkuti seda lahkesti ka teistele.

Mesimummud vaatasid lastega raamatut sellest, kuidas leib lauale jõuab, küpsetasid lastega leiba, võtsid osa lasteaia  leivapäevast ja  õpetajad etendasid lastele näidendi "Leivakakuke".

Jaanimardikad: Nagu igal aastal siis ka sel toimus meil majas traditsiooniks saanud leivanädal. 🍞"Oh kui lõhnav leivake, maitsev, kullakarvane. Igas  kodus, igal laual alati on aukohal". Rääkisime mida saab teha teraviljadest ja  kuidas tehakse leiba. Leivanädala raames maitsesid pisikesed Jaanimardikad musta leiba, valmistasime koos lastega võileivamäärdeOli väga maitsev! 👍

Aasalilled: Esmaspäeval vestlesime lastega kuidas jõuab leib meie lauale. Lapsed kuulasid lugu sellest, kuidas vanasti leiba tehti ning mis töid oli selleks vaja teha oli. Vaatasime pilte tööriistadest, mida leivateoks vajati. Peale seda reastasid lapsed pildikaartide abil leiva teekonna (etapid) lauale (seemned, viljapõld, kombain, veski, jahu, leib) ning lapsed pakkusid, mida leivast teha saab (leivatort, moosileib, võileib jm.) Leiva maitsmise katses proovisime nelja erinevat leiba. Leivad olid nummerdatud. Kui lapsed olid leivad ära maitsenud, siis iga laps kirjutas lemmiku numbri paberile. Kui kõik olid hääletanud võrdlesime vastuste hulki - kolmandat ja neljandat kohta jagasid must leib ja peenleib, teise koha saavutas seemnetega rukkileib ning võitjaks osutus lapi leib. 

Teisipäeval valmistasime lastega kahte erinevat leivamääret. Leivamäärete jaoks kasutasime toorjuustu, võid, basiilikut, peterselli, parmesani riivjuustu, soola, pipart ning erinevaid seemneid (chia, kõrvitsa ja seesami). Leivamäärdeid degusteerimisime igaksjuhuks enne ka, et olla kindel nende headuses. Lastele väga maitses, eriti toorjuustuga. 

Kolmapäeval valmistasid lapsed leivast leivakujukesi. Kes meist ei teaks keelureeglit “toiduga ei mängita.” Nähes aga tihti söögilauas, kuidas leivaviilud laste kujutlusvōimel  autodeks, lennukiteks jm. muutuvad, siis otsustasime keelust üle astuda. Laps valis leivaviilud ning lasi loovusel voolata. Valmisid linnud, autod, seened, lilled, liblikad jm. 

Neljapäeval meisterdasid lapsed lapsevanemate poolt küpsetatud leibadest tikuvõileibu. Õpetajad tõid kodust lisaks head ja paremat (juustu, vorsti, tomatit, kurki, paprikat, spinatit), et tikuvõileivad veelgi maitsvamaks muuta. Meelepärastest asjadest valmisid väga maitsvad tikuvõileivad.

Vahva leivanädal sai lõpu “Pagar Võtaks” pagaripoe külastamisega. Pagaripoe töötajad olid nii külalislahked ja kutsusid meid pagaritöökotta. Just siis võeti ahjust välja tulikuumad leivad. Ka esimesed piparkoogid said põske pistetud. Pagaripoest ostsime kaasa küpsiseid ning värsket leiba.

290973FC-ED02-49D1-AA63-3E1182B09774.jpeg  IMG-1813.JPG

Kullatera leivanädal.jpeg  PhotoGrid_1634819239110.jpg

 

Uudise rubriigid: