17.10.2021

Leivanädal algklassides

11.-14. oktoobril oli algklassides traditsiooniline leivanädal, mis lõppes leivapäevaga.

Ka sellel õppeaastal ei toimunud suurt ühisüritust, vaid leivast räägiti klassides.

1.c klassi õpilased alustasid leivapäeva tähistamist vestlusega leivast, mille järgselt vaadati pilte meil kasvavatest teraviljadest nagu rukis, kaer, nisu ja oder. Seejärel lahendasid õpilased töölehe ning maitsesid Rukkipala rukkileiba ning Oatfit kaeraleiba.

2.a klassis oli nädal aega lastel võimalik mängida lauamängu leivast. Leivapäeval ootasid õpilasi laual liniku peal erinevad rukkileivad, viljapead ja sirp, mis jäävad ka edasiseks tundma õppimiseks klassi. Leivad söödi loomulikult tunni lõpus ära ja seda isuga! Laste lemmikleivaks kujunes Fazeri tume leib. Õpilased lahendasid ka töölehe. Ka 2.b ja 2.c klassi õpilased tuletasid leivapäeval meelde leiva teekonda põllult toidulauale ja vaatlesid meie teravilju. 2.c klassi õpilased otsisid ja kirjutasid vihikusse vanasõnu leiva kohta, 2.b klassis kirjutasid lapsed lühiluuletusi leivast ja igaüks sai maitsta Muhu rukkileiba.

3.a klassi õpilased aga valmistasid lisaks leivast rääkimisele ja vanasõnade otsimisele ning nende üle arutelule ise rühmades võileibu. 3.b klassis koostasid õpilased rühmades ettekandeid leivast ja esitlesid neid teistele.  3.c klassis räägiti lisaks meie rukkileivale ka erinevatest maailma leibadest ja nende nimetustest.

4.b klass vestles samuti leiva tähtsusest meie toidulaual vanasti ja tänapäeval. Vaadati interneti vahendusel lühifilmi Pärnamäe pagarite leivateost. Arutleti, mis vahe on põrandaleiva ja vormileiva mõistetel. Räägiti erinevatest tõekspidamistest, mida öeldakse leiva kohta. Erilist nuputamist nõudsid leiva tegemisega seotud mõistatused, sest nende vastusteks  on vanal ajal välja mõeldud mõisted, mis tänapäeva lastele on võõraks jäänud. Väga tuttavad olid aga leiva kohta öeldud kõnekäänud ja vanasõnad. Neid ollakse ikka aeg-ajalt kuulnud. Tund lõppes kolme erineva leivasordi degusteerimisega.

Ka 4.c arutles leiva tervislikkuse üle, rääkis leiva koostisainetest, vajalikkusest inimese organismile. Räägiti ka leivas sisalduda võivatest kahjulikest säilitusainetest, uuriti, kuidas etiketilt  lugeda ja mida silmas pidada kui ostad leiba. Arutleti ka, mida teha vananeva leivaga. Üheskoos leiti selleks palju huvitavaid nippe!

Leivatunnid olid klassides erinevad, aga kõigis õpetlikud. Ja vähemalt leivapäeval maitses rukkileib küll kõigile! Aitäh klassijuhatajatele!

Jätku leiba!

 

Silvi Krebs

algklasside õppetooli juht

Uudise rubriigid: