Liigu sisu juurde
Juurdepääsetavus
 °C
Otsi informatsiooni, teenuseid jne

Lasteaia Sinilind projekt „Anna toidule uus nägu“

Lasteaia Sinilind projekt „Anna toidule uus nägu“

Tallinna lasteaed Sinilind on Rohelise Kooli liige juba 8 aastat ja igal aastal valime teemaderingist kolm teemat, millele käesoleval õppeaastal rohkem tähelepanu pöörame. Juba teist aastat on üheks meie fookuses olevaks teemaks toit. See on meie jaoks lihtsalt nii tähtis.

Oleme jõudnud sinnamaani, kus taldrikutelt toitu viskame suhteliselt vähe ära. Lapsed alates 5-ndast eluaastast tõstavad endale ise toitu, nii palju kui ära söövad, mistõttu ongi äravisatava toidu kogused kardinaalselt vähenenud. Mida teha aga potti jäänud puhta toiduga, see on meie järgmine küsimus. On rühmi, kus toitu tegelikult ei jäägi järgi ja käiakse ka naabritelt lisa palumas, sest lapsed on nii hea isuga. Samas hommikuputru jääb alati järgi, kuna osad lapsed söövad kodus ja on ka muid jääke.

Juhtimaks laste tähelepanu asjaolule, et puhtast allesjäänud toidust saab teha midagi uut, korraldasime jaanuaris kaks nädalat kestva projekti „Anna toidule uus nägu“. Selle raames tegi iga rühm vähemalt ühe korra allesjäänud toidust midagi muud. Projekt meeldis väga tervele meie maja inimestele, nii lastele kui täiskasvanutel, samuti innustas see lapsevanemaid. Just vanemate soovitus oli, et sellist praktikat võiks jätkata.

Mida head me siis valmistasime?
Piilud kogusid sepikuviile, kuivatasid neid. Siis on hea õhtuti krõbistada.
Leevikesed lõikasid piparkoogivormidega leivast, porgandi- ja rediseviiludest välja kujundeid, mida oli hea krõbistada. Loomulikult pisteti nahka ka kõik ääred.
Tibukesed valmistasid eelnevatel päevadel alles jäänud keefirist, puuviljadest ja moosist smuutit. Natuke lisati sinna ka glögimaitselist mahlajooki – no küll oli hea.
Ööbikud tegid eelmise päeva kodujuustust ja tomatist salati. Nemad on üks nendest rühmadest, kus pea kunagi ei jää toitu alles, hea, et ikka said väljakutses osaleda.
Siidisabadel jäi ühel päeval järgi keedumune, teisel päeval hapukoort ning mõne lisatud komponendiga veel valmis imemaitsev kartulisalat, mis õhtuse koogi kõrvale meeldis lastele väga.
Pääsud lõikusid leiva kangideks, sellest sai küüslauguleibasid. Allesjäänud sepikust tehti aga mõnusad suhkrused ja kaneelised maiustused.
Muumid kasutasid alles jäänud keefiri ära valmistamaks mõnusaid pontsakaid pannkooke. Koos vahukoore ja lisanditega maitsesid need imehead.
Värvukestel oli järgi jõuluaegseid piparkooke ja nendest valmistati lausa kolme sorti kirjut koera.
Sipsikud kokkasid  kolmel päeval. Ühel päeval valmistati hommikusest maasika toormoosist ja piimast smuutit, järgmisel küüslauguleibu ja taaskord laste soovil smuutit.
Rõõmupallid tegid smuutit hommikustest banaanidest ja lõunasest keefirist.
Peoleod taaskasutasid toiduaineid ning valmistasid erinevatel päevadel järgnevaid toite. Keefir ja moos - sai teha jogurti-magustoidu. Kodusjuust, sepik, tomat -- sai teha soojasid saiu. Keedetud munad ja või – munavõie. Järele jäänud jogurtist tehti pannkoogid ning riivitud porgandist valmisid imehead porgandimuffinid. Ja taaskord küüslauguleivad.

Kõige lemmikumaks toiduretseptiks olid ülekaalukalt küüslauguleivad ja kõige kokkamissõbralikum rühm Peoleod.

Jätkame kindlasti selliste kokkamistega, mis aitavad vähendada toidu raiskamist ning on lastele ühteaegu nii põnevad kui õpetlikud.

Allikas: Tallinna lasteaed Sinilind