Skip to content
Tallinn.ee
Juurdepääsetavus
 °C

Tallinna Paekaare Lasteaias käisid külas meisterkokad, et valmistada lastega koos Türgi pelmeene

Detsember on Tallinna haridusasutustes toidukuu ning selle raames käisid Tallinna Paekaare Lasteaia Teopere rühmas külas kaks lapsevanemat, kes ise igapäevaselt kokandusega tegelevad. Türgi suursaatkonna kokk Derviş Ilgün ning Controvento restorani peakokk Ahmet Tiryaki valmistasid lastega koos Türgi pelmeene.

Kindlasti on kõik lapsed näinud televiisori vahendusel mõnda kokasaadet, kuid hoopis vägevam tunne on, kui saad ka ise koos meisterkokkadega midagi maitsvat valmistada. Controvento restorani peakokk Ahmet ja Türgi suursaatkonna kokk Derviş valisid välja jõukohase retsepti ning paljudele lastele vägagi meelepärase toidu – pelmeenid. Türgi pelmeenide eripära seisneb selles, et nad on üpris pisikesed ning neid süüakse koos maitsestamata jogurtiga.

Lapsed said kokandustunni raames alustada pelmeenide tegemist täiesti algusest, ehk siis taina valmistamisest. Ka taina sõtkumist said soovijad kõik ise järele proovida ning pärast ühistöö valmimist jäi tainas natukeseks ajaks märja lapi alla puhkama. Selle aja jooksul said lapsed valmis teha hakkliha segu ning õppida ära mõned toiduainete nimetused türgi keeles. Selgus, et türgi keel on oodatust lihtsam ning sõnade nagu un (jahu), su (vesi), yumurta (muna) või tuz (sool) hääldamine kellelegi erilisi raskusi ei valmistanud.

Taina lahti rullimiseks kasutaks kokk Derviş tavalise taignarulli asemel hoopis oklavad, ehk pikka pulka, millega on hea rullida tainas hästi õhukeseks ning laiaks. Pärast pisikeste ruudukeste lõikamist ning hakkliha pallikese keskele asetamist said lapsed teha peenmotoorika harjutusi, ehk voltida taina kõik neli külge üksteisega kokku. Lapsi juhendasid lisaks õpetajatele ja kokkadele ka logopeed Liina ning lasteaia direktor Piret. Pärast seda, kui pelmeenid olid omandanud oma ümara kuju, viisid kokad pelmeenid suurde potti keema. Umbes 15 minutit hiljem said kõik nautida head sööki ning lapsed said isetehtud pelmeenidega väga rahule.

Allikas: Kati Tiryaki