Liigu sisu juurde
Juurdepääsetavus
 °C
Otsi informatsiooni, teenuseid jne

Eesti toidu nädal Rõõmurullides 17-20.10.2022

Eesti toidu nädal Rõõmurullides 17-20.10.2022

Meie nädal algas esmaspäeval turupäevaga, mil jõudsime külastada kolme Tallinnas asuvat turgu. Esmalt suundusime rongipeatusesse ja sõitsime Balti Jaama turule, kus me uudistasime juurvilju ja köögivilju, mis on kasvatatud Eestis. Meiega tulid turult kaasa kaalikas, naeris, porgand, nuikapsas, brokkoli ja lillkapsas.
Tagasiteel lasteaeda külastasime Vanalinna ääres asuvat lilleturgu ning enne trammi minekut jõudsime käia ka Vabaduse Väljaku ääres asuval pisikesel lilleturul. Viimaselt lilleturult saime rühma kaunistuseks mõned sügisesed lilled ning kimbu rukkililli.
Teisipäeval veeresid rühma kaks kõrvitsat, millest üks oli kasvanud lasteaia õppeaias. Koos vaatasime, mis on kõrvitsal sees ja lapsed jagasid enda teadmisi kõrvitsast valmistatud toitudest. Kõrvitsapüreesupp laste endi sõnul ei ole just nende lemmiktoit ning just seetõttu võtsime ette püreesupi valmistamise. Poisid valmistasid klassikalise maitsega supi ning tüdrukud aiaürtide maitsega supi. Kogu supi valmistamise protsessis osalesid lapsed algusest lõpuni. Koos puhastasime ja lõikasime kõrvitsa väiksemateks tükkideks, lugesime retsepti, kaalusime ja mõõtsime koguseid, püreestasime ja serveerisime suppi. Supile pani iga laps enda maitsemeele järgi peale tilli ning kõrvitsaseemneid. Klassikalise maitsega ehk poiste valmistatud supi maitse meeldis lastele rohkem, kuid ka ürtidega maitsestatud supp oli hea. Supile kõrvale oli võimalik maitsta Markus Hannese ema poolt küpsetatud kodust leiba, mis valmis just samal hommikul ja oli veel soe.
Kolmapäeva pühendasime esmaspäeval soetatud juurviljade ja köögiviljade jagamisele, uurimisele ning degusteerimisele. Koos otsustasime, et meie poolt ostetud kogus on ühe rühma jaoks liiga suur ning jagasime oma saagi võrdselt pooleks. Meie ühise jagamise tulemusena said Lõvisüdamedki endale kolm porgandit, kaks naerist, ühe kaalika, ühe nuikapsa, pool brokkolit ja pool lillkapsast.  
Rõõmurullide maitsemeelele olid kõige meelepärasemateks porgandid, lillkapsas ja brokkoli. Väga palju üllatust ning positiivset tagasisidet sai nuikapsas. Kõige vähem meeldisid lastele naeris ja kaalikas
Neljapäeva hommik algas üllatustega, sest meiega ühinesid Nicole ja Karl-Mattiase emad. Mõlemad emad käisid külas selleks, et lastele lugeda ette huvitavaid raamatuid.
Peale lugude kuulamist lõpetasime Eesti toidule pühendatud nädala degusteerimise ja hindamisega. Kõigepealt meenutasime, mis me kõik oleme sel nädalal jõudnud ära teha ning seejärel juba oli võimalus degusteerida kolme soolast leiba ning ühte punupatsi moodi magusat saia.
Degusteerimise järel avaldasid lapsed oma mõtteid kõigi proovitud juurviljade, köögiviljade ja pagaritoodete kohta ning lapsed valisid kolmes kategoorias endale kõige meelepärasema maitsega toidud.
Juurviljade ja köögiviljade kategooria võitjaks valiti ühel meelel porgand.
Soolaste pagaritoodete kategooria võitis hoopis teisipäeval maitstud Markus Hannese ema küpsetatud kodune leib.
Magusa pagaritoote võitjaks oli selles kategoorias ainsana esindatud palmiksai.

Mirjam, Rõõmurullide õpetaja