Liigu sisu juurde
Juurdepääsetavus
 °C
Otsi informatsiooni, teenuseid jne

Mis vahe on „parim enne“ ja „kõlblik kuni“ märgistusel?

Mis vahe on „parim enne“ ja „kõlblik kuni“ märgistusel?

Toidukaupade märgistusel „parim enne“ ja „kõlblik kuni“ on lihtne vahet teha, mõeldes sõnade tähendusele. „Kõlblik kuni“ ehk säilivusaeg märgitakse kiiresti riknevale kaubale, näiteks toorele lihale, mis ei ole pärast vastavat kuupäeva söömiseks kõlblik. Säilivusaja ületanud kaupa pole lubatud müüa ega tarbida. „Parim enne“ märgisega toit on kuni vastava kuupäevani parima kvaliteediga, kuid ka pärast seda mõnda aega õigete säilitustingimuste puhul söömiseks kõlblik. „Parim enne“ märgistust kannavad pikema säilivusajaga kaubad, näiteks leib, sai ja kuivained.

Pärast „parim enne“ kuupäeva ületamist on tarbijakaitseseaduse mõistes tegemist puudusega kaubaga, mille kaupleja peab teistest kaupadest eraldama, üheselt mõistetavalt tähistama ning müüma soodushinnaga. Kaupleja võtab „parim enne“ kuupäeva ületanud kaupa müües vastutuse, hinnates, kas toode on tervisele ohutu.
  • Pööra kaupluses toitu ostes tähelepanu märgistusele
  • Ära tarbi „kõlblik kuni“ kuupäeva ületanud kaupa
  • Tea, et „parim enne“ aja ületanud toode on õigetes säilitustingimustes veel mõnda aega söömiseks kõlblik ja tervisele ohutu
  • „Parim enne“ kuupäeva ületanud toit viska ära alles siis, kui oled veendunud, et selle kvaliteet ei ole enam söömiseks piisav — kontrolli toidu välimust, lõhna ja maitset
Aita vähendada toidu raiskamist!
Küsimustega pöördu Tallinna Strateegiakeskuse linna ettevõtlusteenistuse tarbijakaitse osakonna poole tel 640 4232, e-posti aadressil [email protected] (tarbijad) või [email protected] (kauplejad) või tule tallinna tarbijakaitse infopunkti Vabaduse väljak 7 I korrusel. Aitame Sind kasulike nõuannetega.