Anname ülejäänud toidule uue elu!
Üleeuroopalise jäätmetekke vähendamise nädala raames kutsus Tallinna lasteaia Sipsik "Rohelise Sipsiku Liit" toidujääke vähendama ja andma toidule uus elu.
Esmaspäeval, 18. novembril saabus Sipsiku lasteaia "Rohelise Sipsiku Liidu" postkasti teade - nimelt esitasid RSL-i liikmed jäätmetekke vähendamise nädalal lasteaiakaaslastele üleskutse anda ülejäänud toidujääkidele uus elu ja kokata rühmaga toidust mõni uus roog. Et info ikka kõikide asjaosalisteni jõuaks, esitati üleskutse rühmades ka videopöördumisena.Rühmades vaadati üle lasteaia nädala menüü ja räägiti jäätmetekke vähendamisest ja ka sellest, kuidas armastada toitu jäägitult ning anda ülejäänud toidule uus elu. Uue toidu valmistamisel lähtuti iga rühma eelnevast kogemusest, mida ja kui palju üle jääb ning mida ja kuidas on võimalik kasutada.
Rõõmusipsikud otsustasid kasutada ära kõik ülejäänud puu- ja juurviljad ja kuivatada puuviljakuivatajaga endale krõbedad ja maitseküllased krõpsud. Väikesed Päikesesipsikud on märganud, et neil jääb tihti üle leiba, nemad tegid ülejääkidest küüslauguleivad. Teistel rühmadel tekivad sageli hommikuse pudru ülejäägid, nemad kasutasid hommikuputru uue toidu valmistamisel. Mängusipsikud panid hääletusele, kas teha seitsmeviljahelbe pudrust küpsised või pallid. Võitjaks osutusid küpsised. Naerusipsikud otsustasid küpsetada hommikupudrust pallid. Selleks kirjutasid nad tahvlile Jon Villemi kodust kaasa saadud pudrupallide retsepti, segasid vajaminevad ained kokku ja küpsetasid ahjus kuldseks. Tähesipsikud küpsetasid alles jäänud halloweeni kõrvitsast ja maisimannapudrujäägist maheda koogi.
Nüüd teavad lapsed, kuidas pudrule uus elu anda. Lapsed õppisid, et ka ülejäägid võivad teha midagi imelist – eriti, kui neile anda veidi armastust ja loovust.
Koos avastasime uue ja lõbusa viisi, kuidas toitu mitte raisata ja põnevaid maitseid nautida! Oma teadmisi ja uusi taipamisi rakendame kindlasti ka edaspidi!