Liigu sisu juurde
Tallinn.ee
Juurdepääsetavus
 °C
Otsi informatsiooni, teenuseid jne

Käo Tugikeskuse lastekeskus sai avara saali erivajadustega lastele

Käo Tugikeskuse lastekeskus sai avara saali erivajadustega lastele

15. novembril avati Tallinnas Käo Tugikeskuse lastekeskuse juurdeehitis, kuhu rajati mitmekülgsete võimalustega avar saal erivajadustega lastele. Uus saal on oluline nii laste arengu toetamise, ligipääsetavuse kui ka turvalisuse seisukohast.

Käo Tugikeskuse lastekeskus osutab päevahoiuteenust ja sotsiaalse rehabilitatsiooni teenuseid raske ja sügava liitpuudega lastele, kes õpivad MTÜ Inimeselt Inimesele Käo Põhikooli toimetuleku- või hooldusõppes. Lastekeskuse teenuseid saab 36 liitpuudega last, kellest 20 vajab liikumiseks ratastooli või muud abivahendit.

„Tugikeskus töötab igapäevaselt selle nimel, et seal veedetud aeg oleks lastele meeldiv ja väärtuslik. Uue saali valmimine oli selle juures ülioluline, sest vana saal ei võimaldanud mitmeid arendavaid tegevusi läbi viia ega olnud oma asukoha tõttu ka piisavalt turvaline. Nüüd on keskusel küllaldaselt ruumi, et korraldada ühiseid ettevõtmisi kogu kooli ja tugikeskuse perele ning soovi korral kutsuda ka külalisi,“ rääkis abilinnapea Betina Beškina. „Uus saal sobib nii õpilasüritusteks, liitpuudega laste spordi- ja füsioteraapia tegevusteks ning  töötajate koolitusteks ning seda saavad kasutada ka Käo Tugikeskuse Pae ja Maleva keskuste meeskonnad. Lükandseinaga saab ruumi pooleks jagada ja viia läbi kahte üritust korraga. Saalis on olemas helitehnika ja lava ning hädavajaliku abivahendina laesiinidega tõstukid.“

Kui varem oli lastekeskuse kasutada vaid 72-ruutmeetrine saal teisel korrusel, siis uus 200-ruutmeetrine saal asub esimesel korrusel, mis on oluline nii ligipääsetavuse kui ka ohutuse seisukohast. Liikumispuudega ja ratastooli kasutavatel lastel on nüüd rohkem võimalusi osaleda õuetegevustes ja viibida värskes õhus. Saalist pääseb otse terrassile, kus saab õuesõppe tegevusi läbi viia aastaringselt. Seda toetab ka siseõue uus valguslahendus. Liikumis-, nägemis- ja kuulmispuudega inimeste vajadusi arvestades on hoovi pandud suunakivid, mis juhatavad parkla küljelt saali sissepääsuni ning kogu õueala on läbitav ratastooliga.

Uue majaosa arhitektuur on tagasihoidlik, kuid modernne, nii materjalide kui ka vormi valikul lähtuti hoovi ja maastiku keskkonnast. Siseruumide planeerimisel arvestati ligipääsetavuse ja invanõuetega, interjööri loomisel kasutati valdavalt heledaid toone ja naturaalseid materjale. Materjalid, mööbel ja valgustid on valitud nii, et need oleksid praktilised, vastupidavad, turvalised ja ilusad ning vastaksid tervisekaitse- ja tuleohutusnõuetele. Ligipääsetavuse vaatest on olulised selgelt eristuvad värvitoonid põranda, seina ja avatäidete vahel. Juurdeehitises on veel abi- ja tehnoruumid, inva-wc ning ühendus põhihoonega. 

Juurdeehitise projekteeris Projektibüroo OÜ, selle ehitas Verde Ehituskonsult OÜ (endise nimega Eviko Inseneribüroo OÜ) ja omanikujärelevalvet tegi Keskkonnaprojekt OÜ. Tööd tellis Tallinna Linnavaraamet ja objekti kogumaksumus on ligi 1,18 miljonit eurot.

Fotod: Aleksandr Guzhov