Liigu sisu juurde
Juurdepääsetavus
 °C
Otsi informatsiooni, teenuseid jne

Tervislike maitsete kuu Tallinna lasteaias Sipsik

Tervislike maitsete kuu Tallinna lasteaias Sipsik

Jaanuar on Tallinna tervise teema-aastast lähtuvalt tervisliku toitumise kuu, mille fookuses on tervislik ja tasakaalustatud toitumine.

Tervisliku toitumise kuu jooksul pöörasime  lasteaias  enam tähelepanu tasakaalustatud ja mitmekesisele toitumisele läbi erinevate tegevuste ning püüdsime leida vastust küsimusele, kas meie toidulaud on mitmekesine?

Selleks, et meie tervislikud mõtted teoks saaksid, algatasime lasteaiaülese kolm nädalat kestva projekti "Tervislike maitsete kuu Tallinna lasteaias Sipsik".

Projekti tegevuste eesmärgiks on lastele tervislike toitumisvalikutega seotud teadmiste jagamine ja tervislikust toorainest erinevate toitude valmistamise võimaluste tutvustamine.

 

Projekti raames tutvusid lapsed erineva köögitehnika ja toidu valmistamise võimalustega. Rühmades valmistasid lapsed õpetajate suunamisel erinevaid tervislikke toite ning pakkusid tehtut degusteerimiseks ka teiste rühmade lastele.  Projekti alustasime sellest, et uurisime igalt lapselt, mida põnevat sooviksid nemad tervislike maitsete kuu jooksul valmistada. Nimekirjas olid toredad maitsed ja ideed: smuuti, jäätisekokteil, omamoodi kook, supp, pannkook, piparkoogid, kanasupp, pirukad jne.  

 

Esimesel „Tervislike maitsete kuu“ nädalal tegid Südamesipsikud tutvust mahlapressiga. Valmistati nii porgandi-, apelsini- kui ka õunamahla. Laste lemmikuks osutus apelsinimahl. Rõõmusipsikud seadsid aga töökorda köögikombaini, panid sellesse varem kokkulepitud retsepti koostisosad ja paari minutiga oli maitsev kapsa-kurgi salat valmis. Enda tehtud salat maitses kõigile imehästi.

Meie kõige väiksemad Mängusipsikud valisid esimese nädala tervislikuks vahepalaks smuuti, mida valmistati lausa kahte sorti – üks roheline ja teine roosa. Värvi järgi valisid lapsed proovimiseks esialgu roosa smuuti, kuid ka roheline smuuti maitses tegelikult väga hästi, sest selle koostises oli spinat, banaanid, mandlipiim, õunad ja õunamahl. Roosa smuuti valmis marjadest ja banaanidest, mida väikesed Mängusipsikud ise väga oskuslikult väiksemaks lõikasid. Enne blenderiga toimetamist räägiti ohutusreeglitest. Seejärel panid lapsed ise kõik vajalikud koostisosad blenderisse  ning osalesid aktiivselt kogu smuuti valmistamise protsessis. 

Naerusipsikud jõudsid projekti tarbeks soetatud köögitehnikast maitsete kuu jooksul tutvuda blenderi, puuviljakuivati, ahju ja köögikaaluga. Lapsed uurisid vahendeid lähemalt ning õppisid tundma ohutusreegleid nende kasutamisel. Põnevust ja elevust pakkus lastele köögikaal, mille abil kaaluti pärmitaigna valmistamiseks vajalikud ained. Kõige rohkem leidis kasutust blender. Selle abiga valmistasid lapsed endale smuutit, pähklikastet ja puuviljarulle.  

 

Teisel nädalal kasutasid mahlapressi ja ahju Mängusipsikud. Lapsed panid mahlapressi  õunu ja porgandeid ning said osa õuna-ja porgandimahla valmistamisest. Mahla maitstes selgus, et lapsed eelistavad õunamahla. Lõpuks otsustati mõlemad mahlad kokku valada, et saada kõigile maitsev tervislik õuna-porgandimahl. Väikesed Mängusipsikud tulid toime ka porgandi ja õuna riivimisega. Saadud segust valmistati mannapõhine päikesekullane kook.

Rõõmusipsikud otsustasid aga blenderiga tutvust teha ja võtsid ette smuuti valmistamise. Smuuti koostisesse pandi rohkelt banaani, melissi, erinevaid marju ja keefiri. Maasikad, vaarikad ning põldmarjad andsid smuutile eriti isuäratava värvi, lõhna ja maitse.

Ka Tähesipsikud tegid smuutit ning lisaks veel smuuti-jäätist ja toorsegumahlasid. Südamesipsikud riivisid porgandeid ja valmistasid koos ananassiga tervisliku porgandisalati.

Päikesesipsikud valmistasid maiustusi, nimelt "Poiste ja tüdrukute pähkli- datli komme". Lapsed tegutsesid kõiki meeli kasutades: vaatasid, maitsesid, nuusutasid, kuulasid ja katsusid. Esmalt tuletati meelde hügieeni- ja ohutusnõuded, seejärel algas mõnus kokkamine. Datlite seest võeti välja kivid, lisati pähklid ja kakao ning purustati blendris koostisosad ühtlaseks. Datlite puhastamiseks oli vaja toidunuga, mida lapsed kasutasid väga osavalt. Iga laps valmistas endale kommi

 

Kolmandal nädalal võis tunda Südamesipsikute rühma uksest sisse astudes mõnusat küpsetuslõhna – valmis kakaoglasuuriga porgandikook. Südamesipsikud testisid uut mikserit munade vahustamisel ning ahju koogi küpsetamisel –  kook tuli imemaitsev. Selgus, et porgandite riivimine on üsna raske – muskel pidi lausa valutama hakkama.

Rõõmusipsikud kuivatasid erinevaid puuvilju uues köögivilja/puuvilja kuivatis. Selleks varuti õunu, banaani, apelsine, mangot. Rõõmusipsikud jäid väga rahule enda valmistatud vahepaladega.

Mängusipsikud valmistasid endale mõnusaks vahepalaks juurviljavaliku koos avokaado dipikastmega. Selleks koorisid lapsed porgandeid, tükeldasid paprikat ja puhastasid avokaadot. Vajalikud koostisained pandi blenderisse ja segati mõnusaks kastmeks. Porgandeid, paprikaid ja leivakrõpse oli mõnus kastmesse dippida ja näksida. Kuigi avokaado roheline värvus muutis lapsed pisut umbusaldavaks, maitses vahepala neile väga.

Südamesipsikud valmistasid kolmandal nädalal smuutit. Selleks koorisid, hakkisid ja lõikasid nad smuutisse minevaid koostisosad – banaan, kiivi, õun, külmutatud marjade segu. Kõik koos veega blenderisse ja kõikide lemmik smuuti oligi valmis.

Tähesipsikud tegid tutvust juurvilja kuivatiga ja kuivatasid erinevaid puu- ja juurvilja näkse.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et erinevate tervislike vahepalade ja hõrgutiste valmistamine rühmas pakkus lastele suurt elevust ja rõõmu. Kindlasti jätkame uute maitsete avastamisega ja ise söökide/jookide valmistamisega. Eks see ole ikka nii, et kõik enda tehtu maitseb paremini!

 

Kuigi Tervislike maitsete kuu sai jaanuariga läbi on laste soovitud toitudest veel paljud valmistamata. Neid soovinimekirjas olevaid toite plaanime järjest üheskoos valmistada ja süüa.  Seame endale eesmärgiks vähemalt kord nädalas ühiselt midagi valmistada ehk läbi viia kokkamise kolmapäevad.

Lastes ettevõtlikkuse arendamiseks ja ka esinemiskogemuse saamiseks esitlesid lapsed enda valmistatud toitu ka teistele rühmadele. Lisaks eeltoodule valmistasid lapsed degusteerimisklassi raames ka retsepte illustreerivaid plakateid, mis edastati õpetajate poolt läbi ELIIS keskkonna lastevanematele.

 

Parima praktika jagamiseks leidsid ellu viidud tegevused kajastamist Tallinna lasteaia Sipsik kodulehel, lasteaia Sipsik FB-s ja programmi Roheline kool blogis. Projekti tarbeks soetatud köögitehnika jääb rühmadesse lastele edaspidiseks kasutamiseks.
Projekti tulemusel on läbi erinevate tegevuste ja kogemusliku õppimise suurenenud laste terviseteadlikkus, kinnistunud on laste teadmised tervislikest toidu – ja tegevusvalikutest. Ka on lastele loodud degusteerimisklassi vahenditega võimalus koos õpetajatega praktiseerida toiminguid, mis on seotud erinevate toiduvalmistamise võimalustega. 

 

Projekt viidi ellu PRIA koolikava kaasnevate haridusmeetmete toetuse toel. 

Allikas: Ene Hein, Tallinna Lasteaed Sipsik õppealajuhataja