17.11.2009

Parima toitlustamisega koolieelne lasteasutus 2009 on Kelmiküla lasteaed

Konkurss „Parima toitlustusega koolieelne lasteasutus 2009" algas juba käesoleva aasta märtsis ning lõppes novembris kokkuvõtete tegemisega ning parimate autasustamisega. „Parima toitlustamisega koolieelne lasteasutus 2009" tiitli võitis Tallinna Kelmiküla Lasteaed, kellele Tallinna Haridusamet andis üle vastava tunnustuse.

Kelmiküla lasteaia tugevustena tõi žürii välja järgmist: suurt rõhku pööratakse tervislikele toiduvalmistusviisidele ja lastepärasele serveerimisele; köögivilja valmistatakse aurutamise teel; eelistatakse eestimaist toidukaupa, värsket ja omavalmistatud toitu; pakutakse laias valikus erinevaid leiva- ja saiatooteid, mida enne serveerimist soojendatakse; kalaroogade valmistamisel kasutatakse üksnes värsket kala; korraldatakse teemapäevi; igal hommikul pakutakse lastele värsket puuvilja või mahla; läbi on viidud toitumise rahulolu-uuringuid, mis on aluseks menüüde koostamisele.

Konkursi võitjad said preemiaks restoran-muuseumi Museum (Vana-Viru 14) külastuse, kus tutvutakse sealse köögipoolega ning maitstakse ka meisterkokkade valmistatud roogasid. Külastus toimus eile ja pakkus asjaosalistele igati positiivse elamuse ning lisaks ka uusi nippe toiduvalmistamiseks.

II koha vääriliseks tunnistati Tallinna Lastesõim Hellik, kus lastele pakutakse omavalmistatud jogurtieid ja smuutisid, tervislikku ja maitsvat magustoitu ning huvitavaid, vaheldusrikkad ja lastepäraseid roogasid (nt riisipuding kõrvitsaga, vaarikariis, kaera-banaanismuuti). Võistluse auhinnaks on seal kommide ja maiuse asemel hoopis porgandist ja kaalikast väljalõigatud medalid. Auhinna - kalakorvi - pani välja ja andis üle Kalakala & Pojad OÜ.

III koha saavutas Tallinna Piiri Lasteaed, kelle vaheldusrikkad hommikusöögipudrud, lastepärane ja mitmekesine menüü, lauda katvad väikesed korrapidajad, laste võimalus valida leiba, sepikut või saia ning kätepesemisele osutatud suur tähelepanu jätsid väga hea mulje. Auhinna annab üle kohvik „Roheline Tuba, kes korraldab lasteaia kokkadele koolitus-õppepäeva.

Lisaks tunnustati eriauhinnaga ka Tallinna Lasteaeda Vesiroos huvitava laste poolt  toidule antava hinnangu süsteemi eest.

Kõikidele auhinnalistele kohtadele on Mainori Kõrgkoolilt kingituseks kokaraamatud ning neile antakse üle Tallinna Haridusameti tunnustuskirjad.

Tänukirja eduka osalemise eest konkursil „Parima toitlustamisega koolieelne lasteasutus 2009" said Tallinna Suur-Pae Lasteaed, Tallinna Lasteaed Nõmmekannike, Tallinna Lasteaed Mudila, Vanalinna Lasteaed, Pelguranna Lasteaed, Tallinna Sikupilli Lasteaed.

Kõik konkursil osalejad said eksperthinnangu taotlusdokumendis esitatud menüü ja lasteasutuse toitlustamise korralduse kohta ning kutse konverentsile „Toitu targalt".

Konkursi eesmärgiks on tunnustada Tallinna linna koolieelseid lasteasutusi, kus peetakse oluliseks laste tervislike toitumisharjumuste kujundamist ja  toitlustamise kvaliteedi tõstmist. Konkursil hinnati tervislike toitumisharjumuste kujundamist lasteasutuses viimase aasta jooksul (uute menüüde kasutuselevõtt, töötajate võimalusi osaleda toitlustamisalastel koolitustel, laste erivajaduste ja perede toitumissoovidega arvestamine, toidu serveerimise esteetilisus jm); tervisekaitsenõuetega arvestamist menüüde koostamisel; toidupäeva hinna ja toitlustamise kvaliteedi suhet; lapsevanemate ja/või laste seas viimase aasta jooksul läbi viidud rahulolu-uuringute analüüsi tulemusi ja lasteasutuse menüüs eestipärase toidu propageerimist

Konkursil osalemiseks esitasid kandidaadid elektrooniline vabas vormis taotluse, milles andsid ülevaate lasteaia toitlustamise korraldamisest ja 2009 aasta märtsikuu toidumenüüd.

Konkurss koosnes kahest etapist, kus žürii kontrollis taotlusdokumentide vastavust konkursi tingimustele ja  toiduekspert Laine Parts andis oma hinnangu esitatud menüüdele. Menüüde põhjal valiti välja 10 parimat lasteasutust, mida žurii liikmed ka külastused.

Konkurss toimus juba neljandat aastat, positiivne on mitmete lasteasutuste järjepidev osalemine  konkursil. Lasteaiad on oma töös arvestanud konkursilt saadud tagasisidet ja ettepanekuid, mille läbi on järjest paranenud nii toidu kvaliteet kui ka selle pakkumise tavad. Näitena saab tuua eelmise aasta võitja Tallinna Lasteaed Kikas, kes on alati olnud uutele ideedele avatud.

Žurii liikmeteks olid Tallinna Haridusameti alushariduse osakonna spetsialistid ning teised haridusameti töötajad, kes on lasteaiaealiste laste vanemad, žurii esimees oli hariduskorralduse teenistuse direktor Meelis Kond.

 

Tallinna Haridusamet tänab kõiki osalejaid, žurii liikmeid ja sponsoreid ning loodab järgmisel aastal taas huvitavat konkurssi rohke osavõtuga.

 

Täiendav info

Toiduekspert hindas menüüdes järgmistest sotsiaalministri määruses toodud nõuetest:

  • Vabalt kättesaadav tasuta vesi.
  • Iga päev erinev põhitoit.
  • Leib iga päev.
  • Makaronitooted mitte rohkem, kui kaks korda nädalas (soovitavalt täisterajahust).
  • Köögivilju iga päev (va kartul), kuumtöötlemata kujul vähemalt 2 korda nädalas.
  • Kalatoite vähemalt üks kord nädalas.
  • Liha või linnulihaga toite vähemalt kaks korda nädalas.
  • Viinereid, keeduvorsti, sardelle ja nendest valm. Kastmeid soovitav mitte pakkuda rohkem, kui üks kord kuus.
  • Maks mitte rohkem, kui kaks korda kuus.
  • Hüdrogeenitud taimerasvu sisaldavaid tooteid tuleb vältida.
  • Majonees väikestes kogustes ja mitte sagedamini kui kolm korda kuus.
  • Magustoiduks ei pakuta närimiskummi, puuvilja- ja müslitahvleid, kompvekke.
  • Joogiks ei pakuta veepõhiseid maitsestatud jooke, sh energia- ja spordijooke, mis sisaldavad nimetatud määruses toodud lisaaineid.
  • Toitainete ja muude füsioloogilise mõjuga rikastatud toitu tuleb vältida.

Lasteasutuste külastamistel lähtuti:

  • Menüüde olemasolu, vormistus, kättesaadavus (köögis/ rühmastendidel/
  • päevaks/nädalaks/ 10 päevaks).
  • Toit on valmistaud värsketest toiduainetest/toiduks kasutatakse poolfabrikaate.
  • Toidu serveerimine/laudade katmine.
  • Toidu välimus, lõhn, maitse.
  • Toidunõud, söögikommete kujundamine (lusikaga söömine, nugade/ kahvlite kasutamine/ salvrätikute kättesaadavus).
  • Toidu jagamise paindlikkus (lastel on võimalus ise tõsta/ juurde küsida/ valida lähtuvalt eelistustest).
  • Pööratakse tähelepanu tervislikele toitumisharjumustele (erinevad salatid, nn päeva jooksul vitamiinipausid, koos lastega valmistatakse).
  • Kätepesu korraldus.

 

Lisainfo:

Piret Lind
Alushariduse osakonna vanemspetsialist
Tallinna Haridusamet
Tel 6404658
piret.lind@tallinnlv.ee

 

Leini Jürisaar
Tallinna Haridusameti info peaspetsialist
Tel 6404578
leini.jyrisaar@tallinnlv.ee