Toitumine

Eestis on lasteaia- ja koolitoidule riiklikult kehtestatud nõuded, mis reguleerivad nii toitlustamise korraldust kui ka lastele pakutava toidu energia- ja toitainetesisaldust.

Haridusasutuste toitlustamist reguleerib sotsiaalministri määrus nr 8 "Tervisekaitsenõuded toitlustamisele koolieelses lasteasutuses ja koolis".

Tervise Arengu Instituut on loonud haridusasutuste toitlustajatele mitmed abivahendid:

  • raamat "Menüüd ja retseptid lastele", kus on seotud riiklikud nõuded ja toitumisteadlaste soovitused söökla võimalustega ja lõuna maksumusega, arvestades laste soove
  • internetipõhine toitumisprogramm, mis aitab toitlustajatel koostada menüüsid, mille energia- ja toitainete sisaldus vastab riiklikele ea- ja soopõhistele toitumissoovitustele


Inimese toitumisharjumused kujunevad lapsepõlves ning mõjutavad tervist kogu hilisema elu jooksul. Nii on esmatähtis, et laste toidulaud oleks võimalikult tervislik ja tasakaalustatud. Laste ülekaalulisus on üha kasvav probleem kogu maailmas, siin mängib suurt rolli karastusjookide, kiirtoidu ja valmistoitude jõuline pealetung. 

Sageli ei teadvustata, et tervis sõltub suures osas sellest, mida me sööme. Üldiselt teatakse, et iga päev tuleks süüa puu- ja köögivilju, hoiduda liigrasvastest toitudest ning pidada magusaga piiri.

Eestlaste üldisteks toitumisvigadeks loetakse: liiga palju soola, rasva ja suhkrut, vähe piimatooteid, puuvilju, köögivilju. Seda kõike arvame me leidvat ka koolipuhvetis.

 Koolisööklate menüüde analüüs 2017

 

Lehekülge haldab

Viimati muudetud: 13.07.2017